2016. február 4., csütörtök

Tejfölös-vajas pogácsa recept

Tejfölös-vajas pogácsa

80 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
4 dl tejföl
3 kiskanál só
1 kiskanál cukor
2 tojás
0,5 dl tej


A fél deci tejben egy kiskanál cukorral fölfuttatjuk az élesztőt, és az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk addig, amíg a tészta össze nem áll. Körülbelül 10 percig kelesztjük. Utána nyújtjuk és hajtogatjuk: fölülről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra az egyharmadát, a másik harmadát pedig alája hajtjuk. Utána pihentetjük nagyjából 10-15 percig, majd megismételjük a hajtogatást. Utána 2 cm vastagra nyújtjuk, keresztben és hosszában becsíkozzuk, majd 4-5 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben sütjük 200°C-on, úgy 25 percig.