Mézeskalács recept
Hozzávalók / 12 adag
A tésztához
- 450 g finomliszt
- 200 g porcukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 3 db tojás
- 2 ek vaj (puha)
- 200 g méz
- 1 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez
- 120 g porcukor (átszitált)
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés
- Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük.
- Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra beállított sütőben 5-7 perc alatt megsütjük.
- Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
- A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.