Receptek kép nélkül



Csirkés receptek:

1. Betyár csirkepecsenye


Hozzávalók:
50 dkg csirkemell, 4 fej gomba, 2 fej lila hagyma, 30 dkg füstölt szalonna, 2 pár baromfi-virsli, 3 nagy szem burgonya, 1 evőkanál olaj, szárnyas-fűszerkeverék, só, bors, pirospaprika, 4 db fél kihegyezett hurkapálca.

Tűzzük a hurkapálcára az alapanyagokat a következő sorrendben: egy szelet burgonya, egy szelet csirkemell, egy szelet szalonna, egy vastagabb szelet vöröshagyma, egy vastagabb karika virsli, egy szelet gomba. Ezután megismételjük ugyanebben a sorrendben az alapanyagok felszúrását egészen addig, amíg a hurkapálca meg nem telik. Ügyeljünk arra, hogy a végén minden esetben burgonya zárja a sort. Az így elkészült nyársakat olajjal meglocsoljuk, majd befűszerezzük. Egy tálba helyezve lefedjük és 18 percig 500 W-on sütjük, majd a fedőt levéve 350-400 W-on további 6 percig pároljuk.

 

2. Citromos csirke

2-3 db gyenge, kirántani való csirkét feldarabolunk és lábasba, tiszta zsíron, sóval fedő alatt, puhára párolunk. Míg a csirke megpuhul, negyed liter finomlisztből, dió nagyságú vajból, egy tojásból tésztát gyúrunk, annyi tejfelt véve hozzá, hogy se lágy, se kemény ne legyen a tészta. Ezt kinyújtjuk, egy formát kizsírozunk és a kinyújtott tésztát, beletesszük, és úgy rakjuk bele a megpuhult csirkét, és a hús közé ízlés szerint citromszeleteket rakunk. A zsírt, amelyben a csirkét pároltuk, szintén ráöntjük a húsra és 4-5 deci friss tejfelt is. A hús fölött a tésztát összehajtogatjuk és betesszük a sütőbe. Ha szép pirosra sült, azonnal tésztástálra borítjuk és tálaljuk.

3. Csirke becsinált leves

HOZZÁVALÓK: 1 kg csirkeaprólék, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, ízlés szerint só, bors, babérlevél, liszt, 2 dl tejföl.
A csirkeaprólékot pörköltnek odatesszük főni, babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megfőtt, vizet öntünk rá, főzzük tovább. Ha megfőtt, nokedlit szaggatunk bele, s a végén behabarjuk. Az aratás, cséplés jellegzetes étele volt.

Másképpen főzzük:
A feldarabolt csirkét sós vízben odatesszük főni, mint a húslevest, babérlevéllel ízesítjük, amikor majdnem megfőtt krumplit teszünk bele. Jó sok tejföllel behabarjuk. Habart, enyhén savanyított leves!

4. Csirke borban

Hozzávalók
1,5 kg-os csirke
12 dkg paradicsom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehér- vagy vörösbor
fél csokor petrezselyem
4-5 evőkanál olaj
őrölt bors

A csirkét 8 darabra vágjuk, megsózzuk, és kevés olajban pirosra sütjük. Beletesszük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot. Az egészet jól átpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, ráöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk.  A csirkét kivesszük a sütőedényből, a levét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Köretként párolt rizst adunk hozzá.
(Fakanál 1997-es karácsonyi különszámából)

5. Csirke- és burgonyatál - Szudán

1 kg darabolt csirke, 2 kk. só, csipet bors, 2-3 ek. olaj, 2 szeletelt hagyma, 2 gerezd aprított fokhagyma, 1,5 dl sűrített paradicsom, 4-6 db 4 felé vágott burgonya.

A csirkét sózzuk, borsozzuk. Forró olajban aranysárgára sütjük a hagymákkal együtt. 3 dl vizet keverjünk össze a paradicsommal, öntsük a csirkére, lefedve főzzük 20-25 percig. Tegyük hozzá a burgonyát (ha apróbbak, egyben), főzzük még 30 percig.

6. Csirkehúsleves

Hozzávalók: 1 csirke, 2 csomag vegyes zöldség, fokhagyma, bors, só, petrezselyem, worchester szósz, fahéj, tejföl.

A feldarabolt csirkét tegyük fel főni egy nagyobb fazékban. Tegyünk a vízbe egy húsleveskockát, kevéske worchester szószt, fekete borsot, sót, csipet fahéjat, 1 cikkely fokhagymát és a zöldségeket. A levest kis lángon főzzük 3 órát, a végén ízlés szerint tovább fűszerezzük. Amikor a megfőtt, leszűrjük, a húst kicsontozzuk, felvágjuk, s tálaláskor visszarakjuk a levesbe. Levesbetétként főzhetünk bele cérnametéltet vagy készíthetünk grízgaluskát. Tálaláskor petrezselyemzöldjével megszórjuk,
s kevéske tejfölt is tehetünk bele.

7. Csirkehússaláta szőlővel

 (francia)

Hozzávalók:
50 dkg sült csirkehús,
25 dkg fekete szőlő,
40 dkg burgonya,
6 szál újhagyma,
5 dkg mazsola,
1 nagy alma,
1,5 dl majonéz,
só,
törött bors.

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, s még langyosan kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt, hideg csirkehúst, a hagymakarikákat, a meghámozott és kockákra vágott almát, a mazsolát, a fele mennyiségű szőlőszemet, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük. Leöntjük a majonézzel, óvatosan megforgatjuk. A maradék szőlőszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

8. Csirke karfiollal, vagy karalábéval

A karfiolt kis rózsákra darabolva, vagy ha karalábéval készítjük, azokat kocka, vagy tetszés szerinti darabokra vágva egy földarabolt csirkével együtt sós vízben puhára főzünk. Készítünk besamelt 4-5 deka vaj s a szükséges lisztből, finomra vágott kevés zöld petrezselyemmel, felöntjük a leszűrt lével, amelyben a csirke főtt, s ha már a rántással jól elforrt s mártás sűrűségű lett, beletesszük a csirkét és karfiolt, vagy karalábét. Ízlés szerint még sózzuk s 2-3 kanál tejfellel is még felfőzve, mély tálba tálaljuk.