Csirkés receptek:
1. Betyár csirkepecsenye
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell, 4 fej
gomba, 2 fej lila hagyma, 30 dkg füstölt szalonna, 2 pár baromfi-virsli, 3 nagy
szem burgonya, 1 evőkanál olaj, szárnyas-fűszerkeverék, só, bors, pirospaprika,
4 db fél kihegyezett hurkapálca.
Tűzzük a hurkapálcára az
alapanyagokat a következő sorrendben: egy szelet burgonya, egy szelet
csirkemell, egy szelet szalonna, egy vastagabb szelet vöröshagyma, egy
vastagabb karika virsli, egy szelet gomba. Ezután megismételjük ugyanebben a
sorrendben az alapanyagok felszúrását egészen addig, amíg a hurkapálca meg nem
telik. Ügyeljünk arra, hogy a végén minden esetben burgonya zárja a sort. Az
így elkészült nyársakat olajjal meglocsoljuk, majd befűszerezzük. Egy tálba
helyezve lefedjük és 18 percig 500 W-on sütjük, majd a fedőt levéve 350-400
W-on további 6 percig pároljuk.
2. Citromos csirke
2-3 db gyenge, kirántani való
csirkét feldarabolunk és lábasba, tiszta zsíron, sóval fedő alatt, puhára
párolunk. Míg a csirke megpuhul, negyed liter finomlisztből, dió nagyságú
vajból, egy tojásból tésztát gyúrunk, annyi tejfelt véve hozzá, hogy se lágy,
se kemény ne legyen a tészta. Ezt kinyújtjuk, egy formát kizsírozunk és a
kinyújtott tésztát, beletesszük, és úgy rakjuk bele a megpuhult csirkét, és a
hús közé ízlés szerint citromszeleteket rakunk. A zsírt, amelyben a csirkét
pároltuk, szintén ráöntjük a húsra és 4-5 deci friss tejfelt is. A hús fölött a
tésztát összehajtogatjuk és betesszük a sütőbe. Ha szép pirosra sült, azonnal
tésztástálra borítjuk és tálaljuk.
3. Csirke becsinált leves
HOZZÁVALÓK: 1 kg
csirkeaprólék, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, ízlés szerint só, bors,
babérlevél, liszt, 2 dl tejföl.
A csirkeaprólékot pörköltnek
odatesszük főni, babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megfőtt, vizet öntünk rá,
főzzük tovább. Ha megfőtt, nokedlit szaggatunk bele, s a végén behabarjuk. Az
aratás, cséplés jellegzetes étele volt.
Másképpen főzzük:
A feldarabolt csirkét sós
vízben odatesszük főni, mint a húslevest, babérlevéllel ízesítjük, amikor
majdnem megfőtt krumplit teszünk bele. Jó sok tejföllel behabarjuk. Habart,
enyhén savanyított leves!
4. Csirke borban
Hozzávalók
1,5 kg-os csirke
12 dkg paradicsom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehér- vagy vörösbor
fél csokor petrezselyem
4-5 evőkanál olaj
őrölt bors
só
A csirkét 8 darabra vágjuk,
megsózzuk, és kevés olajban pirosra sütjük. Beletesszük a finomra vágott
hagymát, a zúzott fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot. Az egészet jól
átpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, ráöntjük a bort, és fedő alatt puhára
pároljuk. A csirkét kivesszük a
sütőedényből, a levét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Köretként párolt rizst
adunk hozzá.
(Fakanál 1997-es karácsonyi
különszámából)
5. Csirke- és burgonyatál - Szudán
1 kg darabolt csirke, 2 kk.
só, csipet bors, 2-3 ek. olaj, 2 szeletelt hagyma, 2 gerezd aprított fokhagyma,
1,5 dl sűrített paradicsom, 4-6 db 4 felé vágott burgonya.
A csirkét sózzuk, borsozzuk.
Forró olajban aranysárgára sütjük a hagymákkal együtt. 3 dl vizet keverjünk
össze a paradicsommal, öntsük a csirkére, lefedve főzzük 20-25 percig. Tegyük
hozzá a burgonyát (ha apróbbak, egyben), főzzük még 30 percig.
6. Csirkehúsleves
Hozzávalók: 1 csirke, 2 csomag
vegyes zöldség, fokhagyma, bors, só, petrezselyem, worchester szósz, fahéj,
tejföl.
A feldarabolt csirkét tegyük
fel főni egy nagyobb fazékban. Tegyünk a vízbe egy húsleveskockát, kevéske
worchester szószt, fekete borsot, sót, csipet fahéjat, 1 cikkely fokhagymát és a
zöldségeket. A levest kis lángon főzzük 3 órát, a végén ízlés szerint tovább
fűszerezzük. Amikor a megfőtt, leszűrjük, a húst kicsontozzuk, felvágjuk, s
tálaláskor visszarakjuk a levesbe. Levesbetétként főzhetünk bele cérnametéltet
vagy készíthetünk grízgaluskát. Tálaláskor petrezselyemzöldjével megszórjuk,
s kevéske tejfölt is tehetünk
bele.
7. Csirkehússaláta szőlővel
(francia)
Hozzávalók:
50 dkg sült csirkehús,
25 dkg fekete szőlő,
40 dkg burgonya,
6 szál újhagyma,
5 dkg mazsola,
1 nagy alma,
1,5 dl majonéz,
só,
törött bors.
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben
megfőzzük, meghámozzuk, s még langyosan kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a
feldarabolt, hideg csirkehúst, a hagymakarikákat, a meghámozott és kockákra
vágott almát, a mazsolát, a fele mennyiségű szőlőszemet, megsózzuk,
megborsozzuk, és összekeverjük. Leöntjük a majonézzel, óvatosan megforgatjuk. A
maradék szőlőszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt 30 percre a hűtőszekrénybe
tesszük.
8. Csirke karfiollal, vagy karalábéval
A karfiolt kis rózsákra
darabolva, vagy ha karalábéval készítjük, azokat kocka, vagy tetszés szerinti
darabokra vágva egy földarabolt csirkével együtt sós vízben puhára főzünk.
Készítünk besamelt 4-5 deka vaj s a szükséges lisztből, finomra vágott kevés
zöld petrezselyemmel, felöntjük a leszűrt lével, amelyben a csirke főtt, s ha
már a rántással jól elforrt s mártás sűrűségű lett, beletesszük a csirkét és
karfiolt, vagy karalábét. Ízlés szerint még sózzuk s 2-3 kanál tejfellel is még
felfőzve, mély tálba tálaljuk.