2016. február 9., kedd

Sertéspörkölt galuskával recept

Sertéspörkölt galuskával



HOZZÁVALÓK:
  • A pörkölthöz:
  • 70 dkg sertéslapocka
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • étolaj
  • 1 paradicsom
  • 1/2 fehér paprika
  • őrölt pirospaprika
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet őrölt kömény
  • A galuskához:
  • 80 dkg rétesliszt
  • 2 db tojás
  • víz




ELKÉSZÍTÉS:
A vöröshagymát meghámozzuk és egy edénybe helyezzük. Kevés olajat öntünk rá, és aranybarnára pirítjuk. Ameddig pirul a hagyma, felkockázzuk és megmossuk a sertéshúst, valamint apróra vágjuk a paradicsomot és a fehér paprikát. Az aranybarna hagymára rátesszük a paradicsomot és a paprikát, majd takarék lángon egy kicsit összesütjük őket. Ezután megszórjuk őrölt pirospaprikával, sóval, borssal, az őrölt köménnyel, majd beletesszük a húst, és felöntjük vízzel. Ezután puhára főzzük a húst.

Amíg fő a pörkölt, elkészítjük a galuskát. A liszthez sót adunk, ráütjük a 2 tojást, majd folyamatosan vizet adunk hozzá, és csomómentesre kavarjuk. A rétesliszttel készített galuska sokkal keményebb és formásabbra szaggatható, mint a finomliszttel készített, valamint kevesebb tojás kell hozzá. Ha nincs otthon rétesliszt, akkor úgy készíthetünk kemény, nem ragadós galuskát, hogy a finomliszthez kevés búzadarát adunk. A masszát sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután leszűrjük.

A pörköltet a galuskával és savanyúsággal tejföllel tálaljuk.