2015. január 22., csütörtök

Amit a halakról tudni kell



Édesvízi halak

A pisztráng az édesvizek legismertebb és legkedveltebb hala. A lazacok családjába tartozik, a húsa nagyon puha, kevés benne a szálka és rendkívül kalóriaszegény.

A ponty a legrégebbi tenyésztett hal. Fogyasztásra a 900 és 1800 gramm közötti példányok a legalkalmasabbak.

A csuka akár 25kg-os is lehet, a húsa ilyenkor már nagyon száraz. Fogyasztásra az 1-3 kg súlyúak a legideálisabbak.

A sügér húsa nagyon zamatos, tömött és fehér kevés szálkával.
Uszonyai szúrósak ezért nehéz filézni. Egyszerűbb konyhakész állapotban felhasználni.

A fogas csaknem szálkamentes, tömött húsa van, finoman sajátos ízű. Mindenhogy elkészíthető.

Az angolnát a Sargasso-tengerből lehalásszák, aztán halastavakban felhizlalják őket.
Egy angolna 1200 g-os súlyig a legjobb minőségű.

A lazac vándorhal, amelyet a nagy kereslet miatt lazacfarmokon tenyésztenek.
Legdrágább az ezüst-vagy királylazac.

A harcsa Közép-Európa legnagyobb hala. 2 méter hosszúra és több mint 150kg súlyúra is megnőhet, ekkor azonban fogyasztásra már nem alkalmas. 2,5 kg súlyig húsa tömött és nagyon ízletes.